Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Met Ritalin op vakantie naar het buitenland

Prijs € 39

GRATIS verzending vanaf € 60,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Ritalin valt officieel onder de Opiumwet. Dit betekent dat er regels zijn om dit medicijn mee op vakantie naar het buitenland te mogen nemen. Wat moet je doen? Maakt het uit naar welk land je op vakantie gaat?

 

Waarom Ritalin mee op vakantie nemen?

Is het nodig om Ritalin ook op vakantie mee te nemen?  Het antwoord is ‘ja.’ Therapietrouw is voor de werking van Ritalin essentieel.

Ritalin wordt vooral gebruikt bij ADHD (of ADD) bij personen tussen de 6 en 18 jaar. Ook tegen narcolepsie (slaapaanvallen) wordt Ritalin voorgeschreven. Daarnaast zijn er nog een aantal andere gedragsstoornissen waarbij Ritalin helpt.

Een probleem is soms de noodzaak van het telkens op tijd innemen van een Ritalin tablet. Zeker voor bijvoorbeeld een ADHD'er is dit al moeilijk genoeg omdat impulsief gedrag de boventoon voert.

Normaal gesproken is de dosering als volgt. De dagdosering neem je in twee of drie keer in. De eerste tablet neem je ’s ochtends in, liefst meteen na het opstaan. De tweede tablet wordt begin van de middag ingenomen, bijvoorbeeld vlak na de lunch. Het werkt dan de hele dag. De laatste dosis volgt niet lang daarna, uiterlijk om vier uur ’s middags. Het gevaar bestaat anders dat je moeite met (in)slapen kan krijgen.

 

Ook op vakantie is voortzetting van de therapie belangrijk.

De werkzame stof van Ritalin is methylfenidaat. Dit is een amfetamine-achtige stof en verwant aan cocaïne. Vandaar dat het opgenomen is in de Opiumwet en je toestemming nodig hebt het mee op vakantie te nemen.

 

Op vakantie met Ritalin: wat moet je vooraf doen?

Ga je op vakantie in Europa en wens je Ritalin mee te nemen, dan is meestal een ‘’Schengenverklaring’’ voldoende. Om onaangename situaties te voorkomen, adviseert het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dit voorschrift op te volgen. Het Schengenverdrag is door de meeste West-Europese landen ondertekend. De Schengenlanden zijn België, Nederland, Luxemburg ( Benelux), Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italie, Griekenland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. Voor deze landen voldoet een Schengenverklaring. Deze verklaring moet ondertekend zijn door de behandelend arts en door het regionale bureau van de Inspectie van de Volksgezondheid. Zorg dat je deze verklaring bij je hebt op vakantie!

Ga je op vakantie naar een niet-Schengenland, of buiten Europa. Neem dan contact op met de desbetreffende ambassade in Nederland. Het is goed mogelijk dat ook elders Ritalin op een verboden druglijst staat. Is dat het geval dan dien je een verklaring van je arts te hebben zodat rechtmatig gebruik is aangetoond. De ambassade van het vakantieland moet deze verklaring goedkeuren. Zorg dat je hier een bewijs van goedkeuring voor krijgt én neem dit mee op vakantie!

Wat betreft op vakantie gaan, geldt voor Concerta hetzelfde als voor Ritalin.

 

Ritalin op vakantie; denk aan de verboden handelingen 

Met het oog op bijwerkingen, is het van belang bij het slikken van Ritalin een aantal handelingen niet te verrichten, ook op vakantie. Ritalin en autorijden gaan niet samen. Bij gebruik voor narcolepsie mag je absoluut niet autorijden. Bij andere aandoeningen wordt autorijden afgeraden wanneer er bijwerkingen optreden.

Alcohol versterkt de bijwerkingen van Ritalin. Ook beïnvloedt alcohol het beoordelingsvermogen. Tracht het gebruik van alcohol tot een minimum te beperken wanneer je Ritalin op vakantie slikt. 

 

Andere artikelen
Top van de pagina